Uitstelgedrag en je hebt het niet onder controle. Het uitstellen van iets wat je allang had moeten doen of op zijn minst al aan begonnen moet zijn. Bijna iedereen heeft dit wel eens. Je moet hoognodig de was doen omdat er geen schone sokken meer zijn, je opgeven voor sportlessen, een project op je werk. Uiteindelijk doe je het waarschijnlijk wel, maar het kan even duren…Je weet dat je het voor je uit schuift en daar baal je van.

Chronisch uitstelgedrag
Maar wanneer spreek je over chronisch uitstelgedrag? Als je regelmatig 1 of meerdere taken voor je uit schuift of steeds ergens aan begint en het niet af maakt.
Dit kan vervelende gevolgen hebben. Allereerst voor jezelf omdat je zolang je blijft uitstellen, terwijl je wel steeds in je hoofd dat stemmetje hoort dat je het moet doen. Ondanks alle excuses die je voor je zelf ook paraat hebt. Maar soms kan het ook financiële gevolgen hebben, gevolgen voor jouw werk of in je dagelijks leven.
Denk aan de belastingaangifte of als je rekeningen niet of veel te laat betaalt. De werkgever die ontstemt is dat je zaken niet oplevert. Tijdens je opleiding, als je het leren van de lesstof niet doet of dat de voorbereiding op examens wordt uitgesteld. Kortom, als je van jezelf weet dat je meester in uitstellen bent, lees dan vooral verder.
Oorzaken van uitstelgedrag
De reden dat sommige mensen hier veel meer last van hebben dan andere, heeft met (een combinatie van) verschillende oorzaken te maken.
Motivatie; waarom zou je die taak moeten of willen doen?
(Faal)angst of perfectionisme; je denkt dat je de taak niet goed (genoeg) zal volbrengen of je hebt angst voor de situatie waarin je dat moet doen.
Geen overzicht hebben; je ziet het gewoon niet dat het écht moet worden gedaan of dat je bij een grote taak tijdig moet plannen omdat je het anders niet op tijd af krijgt.
Onervarenheid; je weet niet hoe je de taak moet doen. Je weet niet waar je moet beginnen.
Verkeerde prioriteiten stellen; je doet onbelangrijke taken eerst.
Onhaalbaarheid; het is teveel en/of de taak te groot.
Gebrek aan concentratie en focus, bijvoorbeeld bij ADHD en ADD.
EHBO bij uitstelgedrag
Er komt uiteraard geen resultaat als er energie wordt gestopt in het maken van een planning terwijl je onvoldoende motivatie hebt. Of als je wél de juiste prioriteiten hebt gesteld, maar geen flauw idee hebt hoe je het moet aanpakken.
Als er sprake is van een gebrek aan motivatie, is deze taak meestal opgelegd door een ander. De werkgever, partner of familie die vinden dat je iets moet doen. Dan is de allereerste stap om te bespreken waarom het van belang is dat jij dit moet doen. Hierbij hoor ook dat je wilt weten wat mogelijke gevolgen zijn als je het niet doet. Daarnaast kan het goed zijn om te bespreken of jij wel de persoon bent die dit moet doen of dat een ander dat op zich kan nemen.
Bij andere oorzaken is het belangrijk om hulp te vragen. Zodra je weet HOE je iets moet doen of weet hoe je het kunt plannen of prioriteiten moet stellen, geeft dat inzicht en vertrouwen. Kijk eens in je omgeving wie jouw uitstel-mentor kan zijn. Iemand die luistert, jou ondersteunt en kan bijsturen als dit nodig is. Misschien een collega of iemand in jouw naaste omgeving. Maak anders gebruik van de expertise van een organizer of coach.
Ik kom regelmatig bij klanten die écht last hebben van hun uitstelgedrag. En zij niet alleen, want vaak heeft de omgeving hier ook last van. Tijdens onze gesprekken komen de oorzaken naar boven en daarmee gaan we dan gericht aan de slag. Met het wat, waarom, hoe en wanneer.
Ik kan een test afnemen om duidelijk te krijgen welke executieve functies bij jou goed en minder goed ontwikkeld zijn.
Hiermee gaan we aan het werk. Alles wat jou kan helpen je uitstelgedrag onder controle te krijgen. Heb jij ook last van uitstelgedrag?
Stel het dan niet uit om contact op te nemen voor een kennismaking.