Structuur tegen chaos in je hoofd

minder chaos in je hoofd

We kennen het allemaal wel. Chaos in je hoofd en structuur ontbreekt. Je ervaart stress en je  verliest het overzicht. Dingen worden vergeten. Je slaapt slechter en zit hierdoor niet lekker in je vel. Hierdoor loopt jouw hoofd over. 

De oorzaak kan op verschillende vlakken liggen. Een (onverwachte) verandering in je leven, zoals een scheiding, een overlijden of een verhuizing. Het kan ook veroorzaakt worden door je werk of te maken hebben  met lichamelijke of mentale klachten. Veelal oorzaken waar je weinig aan kunt doen of die je op dit moment niet kunt veranderen.

Van kwaad tot erger

Als je een periode regelmatig last van stress hebt met onvoldoende nachtrust, dan krijg je het gevoel dat je het niet meer onder controle hebt. Uiteindelijk gaat dit van kwaad naar erger. Oorzaak en gevolg versterken elkaar en het krijgt het steeds meer invloed op je dag en alles wat je doet. Daarom is het steeds lastiger om nog rust te ervaren.

De schade beperken

Door te zorgen dat er overzicht en structuur komt in de zaken waar je wél invloed op hebt, voorkom je dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Als jij je realiseert waar je wél iets aan kan veranderen, is de 1e stap al gezet.

Denk dan bijvoorbeeld aan:

  • zorgen dat jouw huis overzichtelijk en opgeruimd is.
  • de administratie op orde is en waarin je alles makkelijk kan terugvinden.
  • dat je werkt met een duidelijke en realistische planning met “verplichte” tijd voor ontspanning.
  • leren beter prioriteiten te stellen voor taken. Bepalen of je deze wilt blijven doen of juist liever uitbesteedt.

De volgende stap

De volgende stap is te bepalen of je dit zelf kunt doen of hier hulp van een Professional Organizer bij nodig hebt. 

Nadat je orde op zaken hebt gebracht, heb je meer ruimte om je te focussen op de dingen die echt jouw aandacht nodig hebben. 

Daarnaast krijgt je van opruimen en ruimte creëren altijd een voldaan gevoel. Gelijkertijd geeft het je meer overzicht en dat voorkomt dat de chaos in je hoofd verder oploopt.