Structuur tegen chaos in je hoofd

Structuur tegen chaos in je hoofd

We kennen het allemaal wel. Chaos in je hoofd en structuur ontbreekt. Hierdoor ervaar je stress en verlies je het overzicht.  Dingen worden vergeten, omdat je concentratie minder wordt.  Je slaapt slechter en zit hierdoor niet lekker in je vel. Hierdoor loopt jouw hoofd over. Maar als dit voor langere tijd is of als dit structureel is, is er actie nodig.

De oorzaak kan op verschillende vlakken liggen. Een (onverwachte) grote verandering in je leven, zoals een scheiding, een overlijden of een verhuizing. Daarnaast kan het ook veroorzaakt worden door je werk of te maken hebben met lichamelijke of mentale klachten. Denk dan aan een vorm van autisme of AD(H)D. Veelal oorzaken waar je weinig aan kunt doen of die je op dit moment niet kunt veranderen. 

Chaos van kwaad tot erger

Als je een periode regelmatig last van stress hebt met onvoldoende nachtrust, dan krijg je het gevoel dat je het niet meer onder controle hebt. Je bent de regie kwijt. Uiteindelijk gaat dit van kwaad naar erger. Oorzaak en gevolg versterken elkaar en het krijgt het steeds meer invloed op je dag en alles wat je doet. Daarom is het steeds lastiger om nog rust te ervaren. 

De chaos in je hoofd verminderen

Door te zorgen dat er overzicht en structuur komt in de zaken waar je wél invloed op hebt, voorkom je dat je in een vicieuze cirkel terecht komt. Als jij je realiseert waar je wél iets aan kan veranderen, is de 1e stap al gezet.

Juist die dingen die je wél kunt veranderen, kunnen van grote invloed zijn op jouw dag en leven. 

Hoe krijg je meer structuur?

  • bijvoorbeeld door te zorgen dat jouw huis overzichtelijk en opgeruimd is.
  • de administratie op orde is waardoor je alles makkelijk kan terugvinden.
  • dat je werkt met een duidelijke en realistische planning met “verplichte” tijd voor ontspanning.
  • leren beter prioriteiten te stellen voor taken. Bepalen of je deze wilt blijven doen of juist liever uitbesteedt.
  • het delen van gedachten of gebeurtenissen die jou bewust of onbewust erg bezig houden. Door deze te delen met iemand in je omgeving kan je een ander licht op de situatie laten schijnen. 
  • zorg voor rustmomenten op je dag. Al zijn het korte pauzes, het geeft je hoofd de gelegenheid de prikkels te verwerken. Hierdoor krijgt je denkkracht in je brein even rust en is de kans groter dat je erna weer meer aandacht en concentratie hebt voor wat je gaat doen.

Op weg naar minder chaos in je hoofd

De volgende stap is te bepalen of je dit zelf kunt doen of hier hulp van een Professional Organizer bij nodig hebt. 

Nadat je orde op zaken hebt gebracht, heb je meer ruimte om je te focussen op de dingen die echt jouw aandacht nodig hebben. 

Daarnaast krijgt je van opruimen en ruimte creëren altijd een voldaan gevoel. Tegelijkertijd geeft het je meer overzicht en dat voorkomt dat de chaos in je hoofd verder oploopt.

Als Professional Organizer help ik graag mijn klanten om weer structuur te krijgen. Wil je meer weten, lees dan meer over de begeleiding die ik jou kan geven.

Scroll naar boven