Het nut van een levenstestament

nut levenstestament

Is het opstellen van een levenstestament zinvol? Dat vragen veel mensen zich af en weten eigenlijk niet in welke situatie dit van belang kan zijn  Als ik als professional organizer met een klant de administratie uitzoek en op orde breng, komen er vaak ook aanverwante zaken ter sprake.

Omdat we geen glazen bol hebben, weten we in de meeste gevallen niet hoe de situatie over een tijdje is. Daarom heb je bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen voor wat voor jou belangrijk is of financieel niet op te vangen is.  Daarom hebben veel mensen voor het regelen van de nalatenschap na overlijden een testament. Maar waarom dan ook nog een levenstestament?

Wat kan je regelen?

Een levenstestament is bedoeld om zaken tijdens jouw leven te (laten)regelen als je opeens zelf geen beslissingen meer kan nemen. Denk dan aan een situatie waarin je bijvoorbeeld in coma raakt of met dementie te maken krijgt. Je wilt daar liever niet aan denken, maar het kan wel gebeuren. Hiervoor heeft een levenstestament zeker nut.

  • Wie zorgt dan voor jouw financiën?
  • Mag het huis verkocht worden als dit nodig is?
  • Welke persoon gaat er voor jouw kinderen zorgen?
  • Mag er iemand voor jou medische beslissingen nemen?
  • Als je een eigen bedrijf hebt, wie gaat dat dan voortzetten en hoe?

Zo hou je zelf de regie

Als jij dit in een levenstestament vastlegt, hou jij zelf de regie. Daarbij kan je zelfs verschillende volmachten aanwijzen die in jouw ogen het beste beslissingen kunnen nemen voor specifieke taken. Daarnaast kan je aangeven hoe je wilt dat de beslissingen worden genomen en wat de beperkingen zijn.

Een levenstestament is dus zinvol als je bijvoorbeeld alleenstaande ouder bent van jonge kinderen of als je ondernemer bent. Maar naar mijn mening is dit voor iedereen aan te raden. Voor jong en oud, met óf zonder partner om zelf de regie te nemen door een levenstestament te laten opstellen. Daarmee voorkom je dat er in geval van nood via de kantonrechter iemand wordt aangewezen die jij zelf niet had gekozen of dat taken op een andere manier worden uitgevoerd. Daarnaast kost het meestal maanden voordat dit geregeld is.

Hoe regel je dat?

Een levenstestament is maatwerk en wordt bij een notaris vastgelegd. Het kan zo uitgebreid worden als dat jij nodig vindt. Bereid je goed voor en/of laat je voorlichten door een notaris.

Er is veel online informatie over het levenstestament te vinden. Kijk hier voor een  levenstestament voorbeeld. Hiermee krijg je een goed beeld wat erin staat.

Daarnaast heeft de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie een vragenlijst op haar website staan.  Zo kan je je voorbereiden op de onderwerpen die van belang zijn en ter sprake zullen komen.

1 gedachte over “Het nut van een levenstestament”

  1. Bedankt voor de tips en links voor het levenstestament. Terwijl ik dit blogartikel lees, bedenk ik dat het voor mij als alleenstaande wel eens nuttig zou kunnen zijn om bepaalde zaken vast te leggen voor het eventuele moment dat ik niet meer handelingsbekwaam ben. Ik heb hele duidelijke ideeën van wat ik wil en wat er moet gebeuren.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven