Een opgeruimde keuken in 5 stappen

5 stappen om keuken op te ruimen

Wil jij graag een opgeruimde keuken, maar is deze nu rommelig en onoverzichtelijk? Ga dan met deze 5 stappen aan de slag om je rommelige keuken op te ruimen en efficiënt in te delen. De keuken is zo’n belangrijke plek in huis. Voor de één de plek waar uitgebreid wordt gekookt. Voor de ander als ontmoetingsplek of om na een drukke dag snel iets op tafel te toveren. In alle gevallen wordt een keuken meerdere keren per dag redelijk intensief gebruikt

In 5 stappen een opgeruimde keuken

Omdat niet iedereen een afgesloten keuken is deze steeds vaker onderdeel van de woonkamer. Vooral als je vanuit de woonkamer zicht hebt op het aanrecht, dan geeft het een chaotisch beeld als deze niet opgeruimd is. Het lijkt alsof bij iedereen de keuken een maatje te klein is… Toch is de keuken meestal echt groot genoeg, alleen niet goed ingedeeld en er zijn teveel spullen.

Volg deze 5 stappen, zodat jouw keuken straks weer helemaal opgeruimd en georganiseerd is! 

1. Is je keuken logisch ingedeeld?

Dit is de voorbereiding: kijk naar de indeling van de kasten en laden. Wat staat waar en is dat logisch ten opzichte van de plek waar je dit gebruikt? 

Staan je pannen vlakbij het kookgedeelte? Alle pollepels en groot bestek wat je tijdens het koken gebruikt, zijn deze onderhandbereik? Kruiden horen ook vlakbij het kookgedeelte. Mokken en kopjes in de buurt van het koffieapparaat. Als er ook kleine mensjes in huis rondlopen, hou er dan rekening mee dat bepaalde spullen wel óf juist niet op de goede hoogte moeten staan om het zelf te kunnen pakken.

Ga voor een praktische indeling

Bepaal of de indeling omgegooid moet worden en plak ter reminder tijdelijk post-it op je kastjes.
Het is straks even wennen, maar het scheelt je uiteindelijk veel heen en weer lopen. Soms is een
keuken niet zo gebouwd dat je een ideale indeling kan maken, maar dan doe je wat wel mogelijk is.

2. Haal je kastjes en laden één voor één leeg

Laat alles door je handen gaan. Alles wat je niet (meer) gebruikt of kapot is, neem daar afscheid van. Bekijk eens hoeveel glazen, mokken en borden je hebt. Zitten er enkele stuks bij of heb je wel erg veel van 1 soort, doe die dan weg. 

Kijk ook eens naar je koelkastbakjes. Die maken vaak een rommeltje van je kast. Check of alles nog een deksel heeft en welke je écht gebruikt. Het opbergen van de dekseltjes kan je bijvoorbeeld verticaal in een (tijdschriften) bak doen. Dit is ook voor drinkflessen en Doppers een goede manier om deze te in toom te houden in je kast. 

Organiseren van je keukenspullen

Bij de indeling van je lades is het belangrijk dat je zorgt dat het niet kan schuiven. Als je het nu netjes maakt en na 3x open en dicht doen alles weer door elkaar ligt, is jouw werk voor niets. Maak gebruik van lade indelingen. Bijvoorbeeld een vaste indeling of losse ladeverdelers, kijk wat voor jouw spullen past en handig is. Als je voor kleine items ook kleine (inzet) bakjes gebruikt, raak je deze niet kwijt doordat ze onder de grotere spullen verdwijnen. 

Als je een bergruimte in de buurt van de keuken hebt, kan je daar keukenapparatuur kwijt die je niet vaak gebruikt en voor voorraad. 

Bij het indelen berg je alles wat je vaak gebruikt op grijphoogte op en vooraan. Hou er rekening mee dat als je steeds losse spullen uit een kast moet halen om ergens bij te kunnen, dat dit echt niet fijn is. Gebruik in dat geval een box of mand om dit makkelijker te maken. Let ook op spullen die kunnen omvallen of wegglijden zoals pannendeksels en snijplanken. Probeer dan of je een opbergsysteem kan vinden waarmee je ze bijvoorbeeld verticaal in een houder bij elkaar kan zetten.

3. Check je pakken, potjes en flessen

Ga regelmatig na of de houdbaarheidsdatum nog niet verstreken is. Ook de goed bedoelde eetbare vakantie souvenirs of potjes uit een kerstpakket verdienen jouw kritische blik of je ze nog gaat gebruiken.

Stop met de voorraden en gebruik een boodschappenlijstje! Ik zeg het nog maar een keer😊 Hierdoor weet je precies wat je moet kopen, vergeet je niets en kom je niet met het 8e pak rijst thuis. Het scheelt enorm veel ruimte als de voorraad beperkt blijft tot maximaal 1 reserve.

Overzichtelijke keukenkastjes

Het opbergen doe je soort bij soort. Pasta bij pasta, rijst bij rijst, olie bij olie. Klinkt logisch, maar ik zie te vaak dat er op verschillende plekken dezelfde producten staan. Hierdoor heb je onvoldoende overzicht. Je kunt voor kleinere verpakkingen natuurlijk bakjes gebruiken die voorkomen dat alles over je heen valt als je er eentje tussenuit wilt pakken. Zo hou je je kast netjes.

Let ook op het formaat wat je koopt; als een fles of verpakking te hoog is voor jouw kast, dan is het veel handiger een kleinere te nemen zodat je ‘m wel op de gewenste plek kunt opbergen. (eigen ervaring met een te hoge fles olijfolie die nergens past en uit nood tussen de schoonmaakmiddelen staat)

4. Gebruik je aanrecht niet als opslag

Hou je aanrecht vrij als werkruimte. Wat staat er allemaal op het aanrecht en is dat echt nodig? De blender en het tosti apparaat dat je maar 1x in de maand gebruikt… Een houder met ontelbaar veel pollepels, gardes en opscheplepels, kruidenpotjes, een rommelbakje met een uitgedroogde knoflook…kijk zelf maar wat je hebt staan.

Ik zie vaak dat het aanrecht van werkplek naar opbergplaats is veranderd. Spullen die je niet dagelijks gebruikt, wil je niet op het aanrecht. Zonde van je ruimte. Als je dan toch wat kookgerei op het aanrecht wilt houden, beperk je dan tot het minimum en berg de rest op.

Het aanrecht als werkruimte

Berg je kruiden op in een lade, bakje of carrousel in de kast en laat dan desnoods alleen peper en zout op het aanrecht staan. Wees streng voor jezelf en kijk eens voor een aantal weken hoe dit bevalt…. zo’n aanrecht waar je alle ruimte hebt. Heerlijk toch? 

En een inkoppertje; geen vuile vaat op je aanrecht. Gelijk in de vaatwasser of even na de maaltijd gelijk afwassen, drogen en opruimen.

Als je een bergruimte in de buurt van de keuken hebt, kan je daar keukenapparatuur kwijt die je niet vaak gebruikt en voor voorraad (die natuurlijk nu veel minder wordt door mijn tip hierboven) Bij het indelen berg je wat je veel gebruikt op grijphoogte op en vooraan. 

5. De keukenvloer

Het klinkt misschien vreemd, maar ik zie in veel keukens dat er van alles op de vloer staat. Een voorraad frisdrank, kratjes, het liefst ook nog een paar schoenen en boodschappentassen. Dit oogt rommelig en kan onveilige situaties veroorzaken. Bovendien belemmert dit het goed schoonhouden van de keukenvloer. Daarom zorg je ervoor dat deze zo leeg mogelijk is door alles wat niet op de grond hoeft te staan een vaste, andere plek krijgt.

Omdat we nu gelukkig ook afval gescheiden aanbieden, is het soms nog wel een uitdaging met meerdere afvalbakken op verschillende plekken. Dit werkt niet handig werkt en ziet er rommelig uit. Als je dit herkent, denk dan eens na over het investeren van een gecombineerde afvalbak met meerdere compartimenten in één. Dat ziet er zoveel beter uit.

Na het volgen van deze stappen is jouw rommelige keuken weer een georganiseerde en opgeruimde keuken!

Als je Weet WAT je hebt en WAAR je het hebt, is het makkelijker te vinden en eenvoudig ook weer op te ruimen. 

Lees ook mijn post met tips voor een opgeruimde badkamer of hoe je huis opgeruimd houdt.

Scroll naar boven