PROFESSIONAL ORGANIZER

Voor een opgeruimd huis en hoofd

19.06.2020

Levenstestament belangrijk?

leventestament.jpgAls ik met een klant de administratie uitzoek en  op orde breng, komen er vaak ook aanverwante zaken ter sprake.

Omdat we geen glazen bol hebben, weten we in de meeste gevallen niet hoe de situatie over een tijdje is. Daarom heb je bijvoorbeeld bepaalde verzekeringen voor wat voor jou belangrijk is of financieel niet op te vangen is.  Voor het regelen van je nalatenschap na overlijden hebben veel mensen een testament. Maar waarom dan ook een levenstestament?

Een levenstestament is bedoeld om zaken tijdens jouw leven te (laten)regelen als je opeens zelf geen beslissingen meer kan nemen. Denk dan aan een situatie waarin je bijvoorbeeld in coma raakt of met dementie te maken krijgt. Je wilt daar liever niet aan denken, maar het kan wel gebeuren.

Wie zorgt dan voor jouw financiën, wie mag het huis verkopen als dit nodig is? Wie gaat er voor jouw kinderen zorgen, wie mag voor jou medische beslissingen nemen? Als je een eigen bedrijf hebt, wie gaat dat dan voortzetten en hoe?

Als jij dit in een levenstestament vastlegt, hou jij zelf de regie. Daarbij kan je zelfs verschillende volmachten aanwijzen die in jouw ogen het beste beslissingen kunnen nemen voor specifieke taken.  Daarnaast kan je aangeven hoe je wilt dat de beslissingen worden genomen en wat de beperkingen zijn.

Een levenstestament is dus van groot belang als je bijvoorbeeld alleenstaande ouder bent van jonge kinderen of als je ondernemer bent. Maar naar mijn mening is dit voor iedereen aan te raden. voor jong en oud, met of zonder partner om zelf de regie te nemen door een levenstestament te laten opstellen. Daarmee voorkom je dat er in geval van nood via de kantonrechter iemand wordt aangewezen die jij zelf niet had gekozen of dat taken of een andere manier worden uitgevoerd. Daarnaast kost dit vaak maanden de tijd voordat dit geregeld is.

Een levenstestament is maatwerk en wordt bij een notaris vastgelegd. Het kan zo uitgebreid als dat jij nodig vindt. Bereid je goed voor en/of laat je voorlichten door een notaris.

Er is veel online informatie over het levenstestament te vinden. Een uitgebreid voorbeeld van een levenstestament heeft de Consumentenbond op haar website staan.

Mireille - 17:26 @ tips | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments
 
E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram
LinkedIn