10 slimme tips:zo blijft je huis wél opgeruimd

slimme-opruimtips voor in huis

10 slimme opruimtips

Als je huis eenmaal is opgeruimd, dan wil je het óók graag opgeruimd houden. Heb jij daar moeite mee? Met deze 10 slimme opruim tips lukt het jou wel!

Zo hou jij je huis wél opgeruimd

mijn 10 opruimtips:

  • Maak dagelijks een opruim-rondje op een vast moment (start of einde) van de dag door huiskamer en keuken en ruim los slingerende zaken op.
  • Zet een mand of een bak op de gang (niet op de trap!) om spullen die naar boven moeten, in 1 keer mee te nemen
  • Maak taken of bezigheden af waar mogelijk, zodat je alles kunt opbergen voor die dag.
  • Gebruik de wachttijd tijdens het koken om gelijk de gebruikte spullen op te ruimen, in de vaatwasser te zetten en verpakkingen in de juiste afvalbak te doen. Niets is zo demotiverend dan om na de maaltijd weer in een ontplofte keuken te komen.
  • Loop nooit met lege handen; kopjes die naar de keuken moeten, een tijdschrift wat niet op de keukentafel hoort, schoenen die bij de achterdeur staan…
  • Maak altijd een boodschappenlijstje en hou je daaraan. Hiermee voorkom je dat je te veel voorraad hebt. Dit is  nergens voor nodig en neemt alleen maar ruimte in beslag. Daarnaast voorkom je impulsaankopen van producten die je misschien wel helemaal niet gaat gebruiken.
  • Hou kasten en andere bergruimte bereikbaar en niet overvol. Hierdoor zal je gemakkelijker spullen na gebruik weer op de vaste plek terugzetten.
  • Gebruik een nee sticker op je brievenbus, zodat je alleen geadresseerde post ontvangt. Ook veel beter voor het milieu trouwens.
  • Zorg dat je bij bent met de was. Plan de dagen waarop je wilt wassen en ruim na het drogen dan ook gelijk op. Hierdoor wordt het geen onoverkomelijke berg en grijp je ook nooit mis.

En de laatste is zeker niet onbelangrijk...

  • Laat je kinderen (helpen) hun eigen spullen opruimen. Als ze klein zijn, dagelijks samen het gebruikte speelgoed aan de kant. Zodra ze wat groter zijn, laat ze dan ook meehelpen met bijvoorbeeld het afruimen van de tafel, inruimen van de vaatwasser. 

Maar vooral…blijf kijken met een kritisch oog naar de spullen om je heen. Zie je iets dat stuk of versleten is of niet meer gebruikt wordt, doe het dan gelijk weg. Wil je spullen wegdoen, lees dan ook nog mijn blog over hoe je je spullen een nieuw leven geeft. Zo blijf je opgeruimd en netjes! 

Deze 10 slimme tips helpen jou je huis opgeruimd te houden. Als je nog moet starten met het organiseren van je spullen, kan ik je  begeleiden naar een opgeruimd en georganiseerd huis. 

Scroll naar boven